19-11-2021 08:25 - Keijser & Drieman

Kwartaalcijfers 3e kwartaal 2021 - NVM regio Haarlemmermeer

Ieder kwartaal analyseert Keijser & Drieman Makelaars hoe de woningmarkt van de bestaande bouw er in de Haarlemmermeer voor staat. Dit doen wij op basis van de openbare woningmarktcijfers van de NVM. Dankzij onze jarenlange ervaring en de vele transacties die wij realiseren, weten wij precies hoe de vraag naar woningen en het prijsniveau zich ontwikkelen. Onze strategie zorgt daarom zeker voor een resultaat waar je blij van wordt. Maar wij vinden dat ook jij op de hoogte moet zijn van de ontwikkelingen op de woningmarkt! Daarom delen wij de meest recente ontwikkelingen (3e kwartaal 2021):


Aantal verkochte woningen

Het aantal verkopen schommelt ieder kwartaal. Het tweede en het vierde kwartaal van een jaar zijn meestal goede kwartalen qua aantal verkopen, het eerste en derde kwartaal doen het vaak wat minder goed. Het aantal verkochte woningen komt in de Haarlemmermeer dit kwartaal uit op 284. Dat is een daling van 40,6% ten opzichte van vorig jaar. Landelijk werden er 28,7% minder woningen verkocht dan een jaar geleden. Dit heeft te maken met een sterke daling in het aanbod. Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek.


Aanbod woningen

Het aantal woningen in aanbod, dus dat op een bepaald moment te koop staat, is de afgelopen jaren zeer hard gedaald. In de regio Gemeente Haarlemmermeer staan in het 3e kwartaal van 2021 123 woningen te koop. Dat is een daling van 47,3% ten opzichte van vorig jaar. Landelijk daalde het aantal te koop staande woningen met 43,9% in een jaar.


Woningprijzen

Maar wat jij als verkoper natuurlijk ook heel belangrijk vindt; wat doen de woningprijzen nu? Ook dat begrijpen wij als geen ander. Doordat er minder aanbod is en het aantal (potentiële) kopers gelijk blijft of zelfs stijgt; is het een logisch gevolg dat de prijzen stijgen. Wij zien daarom een prijsstijging van maar liefst 20,8% ten opzichte van een jaar ervoor. Landelijk steeg de transactieprijs in een jaar tijd met 19,2%.


We kunnen dus concluderen dat de Haarlemmermeer, in vergelijking met de rest van Nederland, op alle fronten scoort voor jou als verkoper van een woning. 


Waar komen die kopers dan allemaal vandaan?

Belangrijk bij het bepalen van de verkoopstrategie is om te weten waar al die kopers vandaan komen. Wist je dat 48% van de kopers in de Haarlemmermeer hier reeds woonachtig zijn wanneer zij hier een woning kopen? Verder komt 16% uit Amsterdam en 4% uit Haarlem. En juist daarom is het zo belangrijk om een makelaar in de arm te nemen die vooral lokaal groot is en een breed netwerk heeft. Tenslotte komt bijna de helft van alle kopers gewoon bij jou uit de buurt.


Ook is er een andere groep kopers explosief gestegen de afgelopen jaren. Vanaf 2017/2018 zien wij opeens veel meer beleggers en veel expats actief op de kopersmarkt. Dit is een nog steeds groeiende groep kopers. Als gecertificeerd MVA Expat Broker zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van expats en kunnen wij goed inspelen op de behoefte van deze groep kopers.


Conclusie: Cijfers tonen dus aan dat het een extreem goede markt is om jouw woning te verkopen waarbij een grote lokale makelaar, zoals Keijser & Drieman, van essentieel belang is. Wij weten namelijk precies wat er speelt en wij zijn non stop in contact met veel van jouw potentiële kopers. Heb je verkoop- of aankoopplannen? Neem dan contact met ons op, in een vrijblijvend gesprek adviseren wij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij de situatie past. 


Categorie :
Auteur :

Tags :