02-09-2024 09:44 - Keijser & Drieman

Tips voor starters op de woningmarkt: Hoe maak je een goede start?

Voor het eerst een huis kopen is natuurlijk een enorm leuke stap! Maar de woningmarkt kan ook heel overweldigend zijn. Als starter op de woningmarkt heb je vaak te maken met een beperkte keuze, stijgende huizenprijzen en veel concurrentie. En dan vraag je je vast ook nog eens af waar je zou moeten beginnen. Maar geen zorgen! Met de juiste voorbereiding en strategie kun je als starter toch een goede start maken op de woningmarkt. En wij helpen je graag op weg! In deze blog delen we alle tips die jij moet weten om succesvol je eerste woning te kopen. 


Zorg voor een realistisch budget


Voordat je begint met het bezichtigen van huizen als starter op de woningmarkt, is het essentieel om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om je maximale leenbedrag en eventuele toekomstplannen, zoals gezinsuitbreiding of het kopen van een nieuwe auto, te bespreken. 


Vergeet ook niet dat je naast de koopsom ook andere kosten hebt, zoals notariskosten, taxatiekosten, overdrachtsbelasting en de kosten voor een bouwkundige keuring. Een goede vuistregel is om ongeveer 5-10% van de koopsom extra in te calculeren voor deze bijkomende kosten. 


Kijk naar de toekomst


Als starter op de woningmarkt is het verleidelijk om direct te gaan voor je droomhuis. Want wie wil dat nou niet? Echter, is het belangrijk om ook rekening te houden met je toekomstplannen. Denk bijvoorbeeld na over de locatie: is het een wijk waar je je zelf over een paar jaar nog ziet wonen? Zijn er voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer in de buurt? Houd rekening met mogelijke veranderingen in je situatie. Misschien is de woning die nu perfect lijkt, niet meer geschikt als je in de nabije toekomst meer ruimte nodig hebt. Probeer een balans te vinden tussen wat je nu nodig hebt en wat je in de toekomst kunt verwachten. 


TIP: Denk na over de waardeontwikkeling van de woning en de buurt waarin je wilt wonen. Kies bij voorkeur voor een opkomende wijk waar de kans op waardestijging groot is. 


Schakel hulp in van een makelaar


De woningmarkt kan voor starters behoorlijk complex zijn. Het inschakelen van een ervaren makelaar kan je enorm helpen bij het maken van de juiste keuzes. Een makelaar kan je begeleiden tijdens het volledige proces, van het vinden van de juiste woningen tot het onderhandelen over de prijs. Bovendien heeft een makelaar vaak toegang tot woningen (misschien wel jouw perfecte stekje!) die misschien niet te vinden zijn op de markt. Bij Keijser & Drieman Makelaars hebben we uitgebreide kennis van de lokale woningmarkt en staan we klaar om jou als starter op de woningmarkt te helpen bij het zetten van de juiste stappen. Kom je langs voor een kop koffie?


Wees bereid om te onderhandelen


Als starter op de woningmarkt is het belangrijk om te weten dat je altijd kunt onderhandelen over de prijs van een woning. Laat je niet ontmoedigen door de vraagprijs; vaak is er nog ruimte voor onderhandelingen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt, zodat je weet wat een realistisch bod is. Ook kan het verstandig zijn om ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen, zoals financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring. Dit biedt je meer zekerheid tijdens het aankoopproces. 


Wees snel, maar niet overhaast


De woningmarkt is vaak competitief, vooral voor starters. Als je een woning hebt gevonden die aan jouw wensen voldoet, is het belangrijk om snel te handelen. Wacht niet te lang met het plannen van een bezichtiging of het uitbrengen van een bod, want populaire woningen zijn vaak snel weg. Maar snelheid betekent niet dat je overhaaste beslissingen moet nemen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en de woning grondig hebt bekeken voordat je definitief beslist.


Hulp nodig? Wij helpen je aan een nieuwe thuis


Als starter op de woningmarkt is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Door je financiële situatie helder te hebben, vooruit te kijken naar de toekomst en de juiste professionals in te schakelen, kun je met vertrouwen de stap naar je eerste koopwoning zetten. Heb je hulp nodig bij het kopen van je eerste woning? Keijser & Drieman Makelaars staat voor je klaar om je door het gehele proces te begeleiden, zodat je met succes je ideale starterswoning vindt. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!




Categorie :
Auteur :

Tags :