03-10-2024 07:32 - Keijser & Drieman

Hypotheekrente omlaag: Wat betekent dit voor jou?

De hypotheekrentes zitten eindelijk in een dalende lijn. Voor zowel starters als huizenbezitters brengt deze daling interessante mogelijkheden met zich mee. We bespreken wat het betekent nu de hypotheekrente omlaag gaat en hoe je hiervan kunt profiteren.


Waarom gaat de hypotheekrente omlaag?


De afgelopen maanden hebben de centrale banken in zowel Europa als de Verenigde Staten renteverlagingen aangekondigd. Hierdoor is er een neerwaartse trend ontstaan in de kapitaalmarktrentes, wat direct invloed heeft op de langlopende hypotheekrentes. Ook inflatie speelt een rol; zodra inflatie afneemt, daalt de kapitaalmarktrente en daarmee de hypotheekrente.


Korte of lange hypotheekrente vastzetten


Of je de rente voor een korte of lange periode vastzet, hangt af van je persoonlijke situatie. De korte hypotheekrentes volgen meestal de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment gaan de variabele hypotheekrentes naar verwachting verder dalen. Daarentegen blijven de langlopende rentes, zoals die voor 10 jaar of meer, waarschijnlijk stabiel de komende maanden. Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar in plaats van 20 jaar, dan kun je meer lenen en blijven je maandlasten lager.


Tips voor starters


De rentedaling biedt starters de mogelijkheid om meer te lenen, soms wel tot €25.000 extra in vergelijking met vorig jaar. Dit maakt het vinden van een koopwoning iets toegankelijker. Het is daarom verstandig om de huidige rentetarieven goed in de gaten te houden en een gunstige rente vast te leggen. Kijk daarbij ook naar de voorwaarden van de geldverstrekker: hanteert deze een offerterente of dagrente? Kies, indien mogelijk, voor dalrente, zodat je profiteert van de laagste rente tussen de offertedatum en passeerdatum.


Wat betekent dit voor huizenbezitters


Huizenbezitters met een aflopende rentevastperiode krijgen de kans om hun hypotheekrente opnieuw vast te zetten. Dit kan bij de huidige geldverstrekker of door over te stappen naar een andere aanbieder. Let daarbij op bijkomende kosten zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Verder kan een extra aflossing gunstig zijn; door de lagere hypotheekschuld kom je wellicht in aanmerking voor een lagere risicoklasse en een lagere rente.


Oversluiten zonder boeterente


Loopt de renteherzieningsdatum van je hypotheek af? Dit is hét moment om te kijken of oversluiten naar een andere geldverstrekker voordelig is. Op deze datum betaal je geen boeterente, maar houd wel rekening met de andere kosten die hierbij komen kijken. Bereken daarom of de lagere rente de extra kosten waard zijn.


Moet je de hypotheekrente nu vastzetten?


Hoewel de hypotheekrentes dalen, zijn de winstmarges van geldverstrekkers klein. Dit betekent dat de tarieven niet drastisch zullen blijven dalen. Daarnaast zijn geldverstrekkers voorzichtig met prijsverlagingen om elkaar scherp in de gaten te houden. Overweeg daarom goed of het verstandig is om je rente nu vast te zetten, zeker als je rentevaste periode bijna afloopt.


Wat betekent dit nu voor mij?


De dalende hypotheekrentes zijn goed nieuws voor zowel starters als huizenbezitters. Starters kunnen meer lenen, terwijl huizenbezitters profiteren van mogelijkheden om hun hypotheekrente opnieuw vast te zetten of extra af te lossen. Houd de ontwikkelingen in de gaten en kies de hypotheekvorm die het beste bij je situatie past. Neem vrijblijvend contact met ons op voor antwoorden op jouw vragen. Bel ons via 023 569 90 20 of mail naar hoofddorp@kdmakelaars.nl.

Categorie :
Auteur :

Tags :