15-07-2024 07:20 - Keijser & Drieman

Huis verkopen kosten? Dit zijn ze

Bij de verkoop van een huis komt veel kijken. Naast het vinden van de juiste koper en het onderhandelen over de verkoopprijs, zijn er diverse kosten waarmee je rekening moet houden. Het levert dus niet alleen geld op, maar het vereist ook een kleine investering. Keijser & Drieman Makelaars helpt je graag op weg. Daarom zetten wij alle “huis verkopen kosten” die bij de verkoop komen kijken op een rij. 


Makelaarskosten


Een van de huis verkopen kosten zijn natuurlijk de makelaarskosten. Deze kosten variëren, maar liggen meestal tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs van het huis. Het inschakelen van een makelaar biedt veel voordelen, zoals het hebben van een deskundige die je helpt bij de prijsbepaling, bezichtigingen en onderhandelingen. Het verkopen van een huis is geen makkelijk proces, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Keijser & Drieman Makelaars is gespecialiseerd in de omgeving Haarlemmermeer. Met onze kennis en expertise zorgen we ervoor dat jij een soepele verkoop tegemoet gaat. 


Notariskosten


Voor de juridische afhandeling van de verkoop is een notaris noodzakelijk. De notariskosten zijn een van de kosten van huis verkopen en omvatten meestal de kosten voor de leveringsakte en eventuele bijkomende diensten. Deze kosten variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €1.000,- en €1.500,-. Het is belangrijk om een notaris te kiezen die goed bekend is met de lokale markt en ervaring heeft met vastgoedtransacties. 


Kosten voor de energielabel


Waar denk je aan als je denkt aan huis verkopen kosten? Waarschijnlijk niet aan het energielabel. Sinds 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een huis een definitief energielabel te overhandigen aan de koper. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is en kan de waarde van je huis beïnvloeden. De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn afhankelijk van het soort woning, maar liggen meestal tussen de €150,- en €500,-. 


Eventuele restschuld


Als je hypotheekschuld hoger is dan de verkoopprijs van je huis, blijf je zitten met een restschuld. Dit betekent dat je het verschil nog steeds aan de bank moet terugbetalen. Bespreek met je hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor het aflossen van deze schuld. Soms zijn er speciale regelingen mogelijk, zoals een betalingsregeling of het meefinancieren van de restschuld bij de aankoop van een nieuwe woning. 


Verbeteringen en reparaties


Om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers, kan het nodig zijn om bepaalde verbeteringen of reparaties uit te voeren. Denk hierbij aan schilderwerk, kleine reparaties, het opknappen van de tuin of het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Een goede presentatie van je huis kan de verkoop echter aanzienlijk versnellen en de verkoopprijs verhogen, dus het is vaak een investering die zich terugbetaalt. Deze kosten voor je huis verkopen zijn dus ook belangrijk om te overwegen!


Verkoopklaar maken


Naast de bovengenoemde verbeteringen, zijn er huis verkopen kosten verbonden aan het verkoopklaar maken van je huis. Dit kan bijvoorbeeld het inhuren van een professionele fotograaf zijn voor representatieve foto’s.


Hoe kan Keijser & Drieman Makelaars je helpen?


Het verkopen van een huis brengt diverse kosten met zich mee die je moet overwegen om verrassingen te voorkomen. Deze kosten zijn een investering voor een betere verkoop. Het inschakelen van professionele hulp, zoals een ervaren makelaar via Keijser & Drieman Makelaars, kan hierbij veel voordelen bieden en je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Hulp nodig? Neem vandaag nog contact met ons op! Keijser & Drieman Makelaars staat voor je klaar om een soepele verkoop te realiseren.

Categorie :
Auteur :

Tags :