24-02-2022 12:00 - Keijser & Drieman

Samen met je makelaar creatief zijn in de lastige woningmarkt

Vorig jaar zijn de huizenprijzen in de gemeente Haarlemmermeer gemiddeld met circa 20% gestegen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2020. Uit cijfers van de NVM blijkt dat in Haarlemmermeer in 2021 zo’n 40% minder woningtransacties zijn geregistreerd dan een jaar eerder. Wat is de visie van Marjolijn Linn van Keijser & Drieman Makelaars te Hoofddorp op de voor kopers lastige woningmarkt in de Haarlemmermeer?


“Het geringere aanbod aan woningen en de toename van het aantal kopers zorgt voor die enorme prijsstijging. Al zijn er wel verschillen in de percentages prijsstijging, zelfs op wijkniveau. De wijk Tudorpark in Hoofddorp is bijvoorbeeld zo gewild dat de prijsstijging daar flink groter is dan gemiddeld in Hoofddorp. Daarnaast is er natuurlijk ook nog een verschil tussen types huizen. Zoals bekend zijn het vooral de starters die het moeilijk hebben; onder de vier ton is er bijna geen eengezinswoning te krijgen”, zegt Marjolijn.


“Mijn beste advies aan kopers is toch: laat je niet gek maken. Doe geen concessies aan je wensen, alleen maar om een huis te kopen”


“Op dit moment stijgt het aanbod in de gemeente Haarlemmermeer niet echt, omdat er (nog) geen nieuwe woningen bij worden gebouwd. Naar verwachting zal er in het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep veel gebouwd worden, maar dit is nog niet concreet. Ook de rente is nu (nog) laag en zijn er veel kopers op de markt vanuit de grote steden. Extra druk op de koopmarkt is er door de vele expats die vanwege de hoge huurprijzen nu kiezen voor een koopwoning. Door deze vele oorzaken is het probleem op de woningmarkt niet een-twee-drie opgelost.”


Blijf reëel

Heeft Marjolijn nog adviezen voor kopers én verkopers in Haarlemmermeer? “Allereerst, de markt is, in onze beleving, nu minder hysterisch dan een tijd geleden. Maar de betaalbaarheid van de woningen is voor kopers nog steeds zoek. Voor bijvoorbeeld starters en alleenstaanden is het vrijwel onmogelijk om een huis te kopen. Ook krabbelt de rente wat op en dekken banken zich meer in bij het verstrekken van een hypotheek. Hierdoor denken wij dat het enigszins gaat afvlakken. Mijn advies aan verkopers is dus: blijf reëel.


Mijn beste advies aan kopers is toch: laat je niet gek maken. Ook wij horen indianenverhalen waarbij soms een ton overboden wordt bij een woning. Maar dat zegt niets over wat de gemiddelde norm is bij overbieden. Het kan ook een strategie zijn van de verkopend makelaar om de woning met een lage vraagprijs in de markt te zetten. Ondanks dat je als koper soms al een halfjaar tot een jaar op zoek bent, je al vijf keer ‘achter het net gevist hebt’ en je er bijna wanhopig van wordt: doe geen concessies aan je wensen, alleen maar om een huis te kopen.


Een huis koop je niet voor een jaar, maar voor langere tijd. Heb daarom geduld!”


Marjolijn Linn, namens Keijser & Drieman Makelaars.

Categorie :
Auteur :

Tags :